Grote en belangrijke beslissingen kun je niet nemen zonder je eigen normen en waarden mee te laten spelen. Ook binnen mediation is autonomie een heel belangrijk aspect. Mensen kiezen ervoor om zelf, samen met de ander, een nieuwe weg in te slaan, een weg die naar oplossingen leidt. Door in een veilige omgeving het gesprek aan te gaan, begeleid door een betrouwbare mediator, worden oplossingen weer gevonden: oplossingen waar zelf toe besloten is, ze zijn niet opgelegd. Ik vind het belangrijk die rol van deskundige mediator zo goed mogelijk te vervullen.
In mijn loopbaan bij een bank waar ik als Cliëntadviseur Particulieren werkte heb ik in de praktijk geleerd hoe belangrijk het is dat mensen zich gehoord voelen. Ik zag in elke boze cliënt een mooie uitdaging: ik wilde dat deze mensen weer tevreden de bank zouden verlaten. Natuurlijk kon ik niet altijd alles oplossen maar ik merkte gaandeweg dat goed luisteren en het erkennen van hun boosheid of frustratie er al voor zorgde dat mensen rustiger werden en in staat waren weer een goed gesprek te voeren. Als zij binnenkwamen waren zij vastbesloten om eens even flink de waarheid te zeggen en, als ze daar de ruimte en erkenning voor kregen hoefde dat ineens niet meer zo lang te duren.
Later heb ik in mijn functie van teamleider veel ervaring opgedaan met allerlei gesprekstechnieken en met coachen. Ik merkte dat daar echt mijn hart ligt, bij het stimuleren van mensen om kritisch naar hun eigen gedrag te kijken met de gedachte “Ben ik wel effectief, bereik ik wat ik wil?” Door een spiegel voor te houden en vervolgens te laten ontdekken dat er alternatieve manieren zijn om met een situatie om te gaan bereikten we mooie resultaten. Het is prachtig om mensen die groei door te zien maken waardoor zij werkelijk in hun kracht komen, zo inspirerend!
Nu had ik dus mijn passie ontdekt maar hoe vertaalde ik dat door naar mijn verdere loopbaan? Door in mijn omgeving, zoals iedereen, geconfronteerd te worden met scheidingen en diverse conflictsituaties kwam ik tot de conclusie dat het vak van mediator prima bij mij paste. Ik ontdekte zelfs dat ik het eerder had toegepast zonder erbij stil te staan. Ik had een aantal technieken al toegepast bij coaching van medewerkers die over en weer last van elkaars gedrag hadden. Ik heb toen gezorgd dat ze samen in gesprek gingen en samen naar een oplossing zochten.
Ik heb de Basisopleiding Mediation gedaan waarna ik mij heb gespecialiseerd tot familiemediator. Daarna heb ik de benodigde toetsen afgelegd zodat ik mijzelf kon in schrijven in het MfN Register als Registermediator met de accreditatie Familie.
Vervolgens heb ik de opleiding Register Financieel Echtscheidingsadviseur Particulier gedaan. Hierin komen alle financiële, fiscale en juridische aspecten rond een (echt-)scheiding aan bod. Ik heb de toets afgelegd en ben ook hiervoor geslaagd zodat ik mij kon registreren als Register Financieel Echtscheidingsadviseur. De registratie is een keurmerk voor (echt-)scheidingsadviseur dat staat voor deskundigheid en onafhankelijkheid.
hij zei “ik heb wel oploskoffie”
ik zei “wat is jouw probleem”(Derek Otte, Instagram 20 oktober 2016)
Als ik een mooie foto van een bloem heb gemaakt word ik daar echt blij van. Blij dat ik hem zag en blij dat ik hem heb vastgelegd.
Zelf ben ik getrouwd en heb twee dochters. In mijn vrije tijd maak ik graag foto’s van de natuur en vooral van bloemen. Door die hobby raak ik steeds meer gefocust op alle kleine mooie dingen die je op een dag tegen kan komen. Dat ervaar ik als heel positief. Ik houd sowieso erg van de natuur en mag graag een flinke boswandeling maken. Hoewel mijn gezinsleden dat met mij niet meer altijd zo geslaagd vinden: wandelen is misschien niet zo leuk met iemand die steeds over een bloemetje of een paddenstoel gebogen blijft staan.